E-courses

kom uit je eitje en schrijf!

Kom uit je eitje en....schrijf! *

‘Het mooie van schrijven is dat je het overal kunt doen’, zo schreef ik in een blanco opschrijfboekje voor deelnemers van een e-course vorig jaar. Het idee was simpel: stop dat boekje in je tas, en vergeet vooral niet om overal te schrijven: wat er spontaan in je opkomt, wat je onderweg ziet, wat je beleeft. Schrijf! Schrijven vanuit creativiteit en flow geeft namelijk vrijheid.

Ruimte creëren.
Daarbij kan schrijven nog een heel ander doel dienen. Al schrijvende (liefst met pen en papier) kun je op een mooie manier helderheid krijgen over jezelf en de dingen die je bezig (en vaak ook tegen-)houden. Soms schrijf je naar je gevoel maar een eind weg en ineens staat daar die eye opener: een verrassend inzicht dat lucht geeft. Je gaat weer mogelijkheden zien, waar ze eerst niet waren.

Help, therapeutisch?
‘Oh, dan is het zeker heel therapeutisch’, reageren mensen vaak benauwd als ik dit vertel.  Tsja, zeg ik dan, het is maar wat je therapeutisch noemt. Aan dat woord kleeft vaak iets van 'zwaarte' en 'diep wroeten'. In mijn e-courses is het schrijven luchtig, terwijl het best diep gaat. Je geeft jezelf al schrijvende antwoord. Dat maakt het krachtig.  We weten namelijk vaak heel goed wat we willen, alleen vergeten we dat.

Schrijven herinnert je aan wat je weet; je verbindt je er weer mee. Misschien raakt het daarmee aan therapie, maar dat is niet de opzet. Ik weet gewoon uit ervaring hoe fijn schrijven kan zijn: hup, een blocnote in je tas en je kunt overal aan de slag. Je krijgt dan overigens niet alleen helderheid en inzichten, je kunt ook zomaar een beginnetje hebben voor een boek, de rode draad zien voor een presentatie of eindelijk de juiste toon vinden voor je site. Oneindig veel mogelijkheden dus.

* kuiken uit ei van freepix, flaticon.com

Op deze pagina kun je lezen hoe anderen mijn e-courses ervaren.

  • alle e-courses zijn kort van opzet (maximaal 3/4 weken)
  • je krijgt input via de mail en kunt dus aan de slag op de plek & het moment dat het jou uitkomt.
  • elke e-course heeft een ander thema, waar je aan werkt, en waarmee je iets in beweging zet op het gebied van schrijven of daarbuiten.
  • algemene insteek is: creëren ipv produceren. Het is dus niet alleen maar actie (schrijven, of 'iets belangrijks' produceren), maar vooral ook veel mijmeren, voelen, ervaren, beleven en ontdekken.
  • humor en luchtigheid staan centraal.